Akce na dopravu s PPL. Výdejní místa jen za 25 Kč. Na adresu za 45 Kč. Pouze do konce měsíce.

Proč psi táhnou na vodítku a jak je naučit chodit po boku

Proč psi táhnou na vodítku a jak je naučit chodit po boku

Majitelé psů často čelí situaci, kdy jejich čtyřnozí společníci táhnou na vodítku. Tento problém může být frustrující a omezující při procházkách se psem. V tomto článku se podíváme na důvody, proč psi táhnou na vodítku, a nabídneme efektivní techniky, které majitelům pomohou toto chování ovládnout.

Důvody pro tažení na vodítku:

  • Psi mají tendenci jednat podle svých přirozených instinktů a potřeb. Pokud majitel neprokazuje dostatečnou autoritu a nerozumí psímu jazyku, pes si může myslet, že táhnutí je přijatelné chování.

  • Druhým důvodem je přirozený instinkt psů i lidí vyvíjet protitlak proti tlaku. Jakmile majitel začne táhnout na vodítku, pes reaguje tahem v opačném směru, což je reflexní chování.

  • Třetím důvodem pro táhnutí je jednoduše rychlost psů. Psi jsou často rychlejší než lidé, a pokud se majitel neudržuje v konzistentním tempu, pes se může dostat do situace, kdy táhne na vodítku.

Techniky pro výcvik: Existuje několik účinných technik, které majitelé mohou použít k naučení svých psů chodit po boku bez tažení na vodítku. Zde jsou tři z nich:

  1. Zastavení: Když pes začne táhnout, majitel okamžitě zastaví. Jakmile pes zareaguje a uvolní tlak na vodítku, majitel pokračuje v chůzi ve správném směru, což se pro psa stává odměnou (dostane se tam, kam chce). Tuto techniku je třeba opakovat pokaždé, když pes začne táhnout, a vyžaduje trpělivost. Postupem času si pes spojí tažení s tím, že se zastaví, a sníží svou tendenci táhnout.

  2. Změna směru: Pokud pes začne táhnout, majitel okamžitě změní směr chůze, ideálně o 180 stupňů. Tato technika často překvapivě funguje, zejména u mladých psů. Pes si uvědomuje, že tah vede ke změně směru, a postupem času snižuje svou tendenci táhnout.

  3. Nechat vést: Začněte chůzi s psem a použijte dlouhé lano nebo flexi vodítko místo klasického vodítka. Povolte vodítko a nechte psa táhnout, ale neblokujte mu cestu. Po určitém čase se zastavte a uvolněte vodítko, aby bylo volné. Zavolejte psa ke své noze a pochvalte ho, když přijde a je uvolněný. Poté pokračujte v chůzi ve správném směru. Postupně zkracujte vzdálenost, na kterou může pes táhnout, a pochvalte ho za chůzi u nohy. Opakujte tuto techniku pravidelně, abyste posílili správné chování psa a snížili tendenci táhnout. Během tréninku buďte trpěliví a důslední, a pamatujte si, že postupem času pes bude spojovat chůzi uvolněně vedle nohy s pozitivním posílením.
Technické vybavení: Existuje několik pomůcek, které majitelé mohou využít k omezení tažení psů na vodítku. Doporučujeme použít naše Stahovací obojky , které pomohou proti táhnutí. Zaroveň k nim doporučujeme zakoupit Klasická vodítka  nebo Poutková vodítka, která jsou speciálně navržená pro trénink chůze u nohy.

Táhnutí psa na vodítku může být frustrující, ale s trpělivostí a správnými technikami je možné tento problém překonat. Důležité je vytrvat a být důsledný při výcviku. S vhodným vybavením a správným přístupem majitelé a jejich psi budou moci vychutnat příjemné procházky bez nepříjemného tažení na vodítku.

 

Doporučujeme zhlédnutí kanálu: Se psy podle Veroniky

Naše stránky nabízí široký výběr kvalitních vodítek, obojků a doplňků pro venčení.

 Přepínací vodítka

Klasická vodítka

Stopovací vodítka

Obojky

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.