Akce na dopravu s PPL. Výdejní místa jen za 25 Kč. Na adresu za 45 Kč. Pouze do konce měsíce.

Jak vybrat to správné vodítko?

Jak vybrat to správné vodítko?

Vodítko je základní a nezbytnou součástí výbavy každého majitele. Používá se k procházkám, tréninku, ale i ke kontrole psa v různých situacích. Existuje mnoho různých typů vodítek, které vyhovují různým potřebám a preferencím jak psů, tak i jejich majitelů.

Typy vodítek a jejich využití :

Klasická vodítka - krátké, vhodné k tréninku, dobrá kontrola psa, nízká cena - Naše klasická vodítka naleznete zde.

Výhody:

  1. Kontrola: Vodítko umožňuje majiteli psa udržovat kontrolu nad psem, obzvláště v přeplněných nebo rušných oblastech.

  2. Bezpečnost: Majitel psa může snadno zasáhnout, pokud je třeba zabránit nebezpečným situacím, jako je blížící se auto nebo agresivní jiný pes.

  3. Výchova: Užitečné při výcviku štěněte nebo nového psa, jak správně chodit na vodítku bez tahání.

  4. Vhodné pro silné nebo velké psy: Je často pevnější a robustnější, takže je ideální pro silnější nebo větší psy.

Nevýhody:

  1. Omezený pohyb: Brání v objevování, protože má pevnou délku.

Přepínací vodítka - nastavitelné dle potřeb, horší kontrola psa, dodává volnost, cenově dražší - Naše klasická vodítka naleznete zde.

Výhody:

  1. Flexibilita: Větší svobodu pohybu a objevování, což může být obzvláště vhodné na otevřených prostranstvích, jako jsou parky.

  2. Kontrola vzdálenosti: Snadno na nich lze upravit délku podle situace, což umožňuje více svobody, když je to možné, a kratší vodítko, když je potřeba více kontroly.

  3. Nastavitelný mechanismus: Mnoho přepínacích vodítek je navrženo tak, aby bylo snadné ho vytáhnout a zase zkrátit pomocí jedné ruky. Lze je upínat přes rameno nebo kolem pasu. V ideálních délkách jsou vhodná pro běh.

  4. Vhodné pokud vlastníte dva psy: Jsou dělaná na dvě karabiny a pokud máte malé či střední psy, je to vodítko přesně pro vás.

Nevýhody:

  1. Náročnější výcvik: Přepínací vodítka mohou komplikovat výcvik chůze na vodítku, jelikož pes nemusí pochopit, jaká je správná vzdálenost od majitele.

  2. Méně vhodné pro silné psy: Silní psi mohou přepínací vodítko snadno rozbít nebo mohou být pro majitele těžko ovladatelní, pokud pes táhne.

Stopovací vodítka - obvyklé délky 5-15m, svoboda pro psa, skvělé na trénink poslušnosti - např. přivolání - Naše klasická vodítka naleznete zde.

Výhody:

  1. Flexibilita: Jsou obvykle delší, což umožňuje více svobody k prozkoumání a pohybu, aniž by jste se báli, že uteče.

  2. Výcvik: Ideální pro výcvik poslušnosti na dálku.

  3. Kontrola: I přes jejich délku, stopovací vodítka stále poskytují majiteli psa kontrolu, pokud je třeba psa rychle zastavit nebo přivolat.

  4. Lehkost: Nemusíte se bát, že vodítko je příliš těžké, často se používá slabý, ale odolný materiál, který je navíc lehký.

Nevýhody:

  1. Složitější manipulace: Manipulace s delším vodítkem může být složitější a může vyžadovat větší dovednosti a praxi ze strany majitele psa.

  2. Riziko zapletení: Délka zvyšuje riziko, že se zaplete kolem stromů, keřů, lidí nebo jiných psů.

  3. Hygiena: Vodítka se vláčejí po zemi, což může znamenat, že se snadno ušpiní nebo poškodí.

 

Samonavíjecí vodítka - oblíbený typ FLEXI, cenově dražší, určitý stupeň svobody pro psa, špatná kontrola pohybu

Výhody:

  1. Flexibilita: Samonavíjecí vodítka umožňují určitý stupeň svobody při pohybu a prozkoumávání okolí, protože se vodítko může natáhnout na větší vzdálenost.

  2. Kontrola nad délkou: Majitel může regulovat délku podle situace, což umožňuje více svobody, když je to bezpečné, a kratší vodítko, když je potřeba více kontroly.

Nevýhody:

  1. Menší kontrola pohybu: Samonavíjecí vodítka mohou ztížit kontrolu nad psem, pokud pes náhle utíká nebo se dostane do konfliktu s jiným psem.

  2. Riziko zranění: Pokud se vodítko rychle navine, může dojít k poranění majitele nebo psa. Rovněž, pokud se vodítko omotá kolem něčeho nebo někoho, může to způsobit zranění.

  3. Odolnost: Menší odolná než klasická vodítka a mohou se snadněji poškodit nebo opotřebovat.

  4. Problémy s výcvikem: Může zkomplikovat výcvik chůze na vodítku, protože může být těžší naučit psa, jak daleko od majitele je ještě přijatelná vzdálenost.

 Sportovní vodítka - pružné, vhodné pro běh či jízdu na kole, pohlcení nárazů, horší předvídatelnost natažení vodítka

Výhody:

  1. Pohlcování nárazů: Vodítko pohlcuje spousty náhlých tahů nebo trhavých pohybů psa, což může snížit riziko zranění majitele nebo psa.

  2. Komfort: Tento typ vodítka může být pohodlnější pro psa, který ještě mírně tahá.

  3. Ideální pro běžecké aktivity: Jako je jogging nebo canicross, kde pružný systém může pohlcovat nárazy při změnách rychlosti nebo směru.

Nevýhody:

  1. Menší kontrola: Pružný systém může ztížit okamžitou kontrolu nad psem, pokud je to potřeba rychlé reakce.

  2. Nevhodné pro malé psy: Malí psi nemusí vyvinout dostatečný tlak na to, aby aktivně využili pružný systém, takže tento typ vodítka nemusí být pro ně přínosný.

  3. Cena: Amortizační vodítka bývají obvykle dražší než klasická vodítka.

Předváděcí vodítka - určené pro výstavy a soutěže, doporučuje se vybírat barvu podle barvy srsti psa

 

Výhody:

  1. Estetika: Výstavní vodítka jsou často vyrobená z elegantních materiálů a jsou navržena tak, aby zdůraznila kvality psa, ne aby odváděla pozornost.

  2. Lehkost a jemnost: Tyto typy vodítek jsou obvykle lehké a jemné, což je pro psa pohodlné, zvláště pokud je na vodítku po dlouhou dobu.

  3. Vhodné pro výcvik: Mohou být užitečná pro výcvik postojů a chůze pro výstavy a soutěže.

Nevýhody:

  1. Menší odolnost: Výstavní vodítka nejsou obvykle navržena pro dlouhodobé nebo těžké použití. Mohou být méně odolná vůči poškození a opotřebení.

  2. Cena: Mohou být dražší než běžná vodítka, zejména pokud jsou vyrobená z vysoce kvalitních nebo luxusních materiálů.

  3. Nízká kontrola: Často poskytují méně kontroly nad psem, pokud je to potřeba, protože jsou obvykle tenčí a méně robustní.

  4. Specifické použití: Nejsou vhodné pro běžné procházky nebo cvičení, ale jsou určeny především pro výstavní účely.

Poutková vodítka (couračky) - Naše poutková vodítka naleznate zde.

Vhodná pro trénink chůze u nohy. Snadné a rychlé reakce upnutí psa, pokud běhá na volno a schyluje se k situacím, kdy je potřeba ho mít pod kontrolou.

Z jakých materiálů se vodítka a obojky vyrábí?

  1. Nylon: Velmi oblíbený materiál díky své odolnosti a dlouhé životnosti. Lehký, snadno se čistí a jek dispozici v široké škále barev a stylů. Nicméně, může být pro některé psy nepohodlný, pokud pes silně táhne.

  2. Paracord (padáková šnůra): Velmi odolný a flexibilní. Lehký a často se používá pro různé barevné kombinace. Snadný na údržbu.

  3. Kůže:  Klasická a elegantní volba. Je odolná a s časem se stává měkčí a pohodlnější na dotek. Vyžaduje však pravidelnou údržbu a bývá dražší než jiné materiály.

  4. Řetěz: Řetězová vodítka mohou být užitečná pro psy, kteří mají tendenci kousat nebo žvýkat své vodítko. Jsou velmi odolná, ale mohou být těžká a nepohodlná pro majitele.

  5. Polypropylenové lano: Odolné, lehké a odolává vůči plísním, což produkty činí vhodnými pro použití ve vlhkém prostředí. Snadno čistitelné.

  6. BioThane®: BioThane® je značka syntetického materiálu, který vypadá a chová se podobně jako kůže, ale je odolnější a snadněji se čistí. Je voděodolný a odolný vůči plísním a bakteriím.

 

Naše stránky nabízí široký výběr kvalitních vodítek, obojků a doplňků pro venčení.

 Přepínací vodítka

Klasická vodítka

Stopovací vodítka

Obojky

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.