Akce na dopravu s PPL. Výdejní místa jen za 25 Kč. Na adresu za 45 Kč. Pouze do konce měsíce.

Co je to paracord a jak se využívá?

Co je to paracord a jak ho využít?

Paracord, zkratka pro "parachute cord" (padákové lano), je mimořádně užitečný a všestranný materiál, který se stal velmi populárním nejen mezi dobrodruhy a příznivci outdoorových aktivit, ale také mezi řemeslníky a kutily. Původně byl vyvinut pro armádu Spojených států amerických a sloužil jako součást padáků, které měly odolat velkým náporům. Díky své odolnosti a pevnosti se však paracord brzy rozšířil i do civilního prostředí.

Z čeho je vyroben?

Vyrábí se nylonových vláken, která mu dodávají vysokou pevnost. Standardní paracord má průměr kolem 4 mm a je tvořen větším počtem tenkých vlasových vláken, jež jsou obalená vnějším pláštěm. Tento plášť bývá zpravidla tkaný a může obsahovat různý počet pramínků. Nejběžnější typ paracordu je známý jako "550 paracord", což znamená, že je schopen unést zatížení až 550 liber (přibližně 250 kg) bez trvalého poškození.

Jaké má využití?

Díky své všestrannosti se paracord stal skvělým materiálem pro řadu praktických aplikací. Jeho hlavní výhodou je schopnost odolávat vysokému napětí a mechanickému namáhání. Zde je několik způsobů, jak můžete využít paracord:

  • Outdoorové aktivity: Často využívá při přežití v divočině a outdoorových aktivitách. Může být použito k budování přístřešků, stavbě provizorních lanových mostů, výrobě pastí, přivazování vybavení nebo dokonce k výrobě rybářských návnad.

  • Tvorba šňůr a popruhů: Díky své pevnosti a odolnosti se paracord hodí k výrobě různých šňůr, popruhů a provazů. Můžete si vyrobit vlastní šňůry na zipy, popruhy pro tašky nebo klíče, nebo dokonce šňůry pro vášnivého lezce.

  • Náramky a šperky: Jednou z nejoblíbenějších využití paracordu je tvorba paracordových náramků a šperků. Existuje mnoho různých vzorů a technik, které můžete použít k jejich výrobě. Od jednoduchých náramků s uzly až po složitější vzory, jako je "cobra weave" nebo "king cobra". Tyto náramky nejenže vypadají skvěle, ale také vám poskytují kousek paracordu, který můžete v případě potřeby rozložit a využít jako lano.

  • Přežití v přírodě: Vynikající nástroj pro přežití v přírodě a případě nouze. Může sloužit k vybudování pastí na zvířata, sestrojení provizorního obletu pro přístřešek, výrobě snůšek, rozdělání ohně a mnoha dalších účelů. Mít paracord s sebou může být pro váš přežití klíčové.

  • Řemeslné projekty: Oblíbený materiál pro různé řemeslné projekty. Můžete si vyrobit různé držáky klíčů, brázdící nástroje, vázání pro nože, náramky pro domácí mazlíčky a mnoho dalšího. Použití paracordu omezuje pouze vaše kreativita.

 

Při práci s paracordem je důležité mít na paměti, že jeho pevnost závisí na kvalitě materiálu a způsobu použití. Je také dobré se naučit různé uzly a techniky, které vám umožní využít paracord co nejefektivněji.

Paracord se stal velmi populárním materiálem díky své odolnosti, pevnosti a všestrannosti. Jeho využití je široké a omezené pouze vašimi schopnostmi a kreativitou. Pokud se zajímáte o outdoorové aktivity, dobrodružství nebo jednoduše rádi tvoříte řemeslné projekty, paracord by měl být nezbytnou součástí vaší výbavy.

Naše stránky nabízí široký výběr kvalitních vodítek, obojků a doplňků pro venčení.

 Přepínací vodítka

Klasická vodítka

Stopovací vodítka

Obojky

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.